Brak produktów w koszyku.
Miód spadź iglasta 380g
Miód spadziowy to w 100% naturalny produkt, który w odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów, ale ze spadzi, czyli soku drzew przetworzonego przez owady. Słodycz spadzi wabi pszczoły, które zbierają ją z liści i gałęzi i transportują do ula. Tam ulega ona dalszej fermentacji i zamienia się w produkt ostateczny - miód spadziowy.
Miód spadziowy powstaje z drzew znajdujących się w najczystszych lasach ponieważ tylko tam pszczoły chcą zbierać spadź. Dodatkowo nasz miód pochodzi z ekologicznych pasiek. Na jego cenę i walory smakowe oraz zapachowe wpływa słaba dostępność spadzi. Pojawia się ona wyłącznie latem i to nie zawsze w tych samych miejscach. W niektórych obszarach Polski jest ona spotykana raptem raz na kilka lat. To wpływa na unikatowość tego rodzaju miodu.
Zapach: żywicy i igliwia
Smak: łagodny
Kolor: ciemnym z zielonkawym lub szarym odcieniem, przez brąz aż po kolor czarny
Kolor, zapach i smak mogą być różne w zależności od partii i regionu z jakiego pochodzi w danym sezonie.
Właściwości miodu spadziowego:
- zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe! Występują one w łatwo przyswajalnej postaci, a są nimi: potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan. Jako jedyny zawiera srebro, cynę, molibden i wanad
- w porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim witaminy A, B2, B6, C, PP i K.
- posiada właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne
- spożywanie miodu spadziowego zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm
- reguluje pracę serca, chroni przed zawałem, polepsza krążenie, pomaga przy leczeniu nerwicy serca
- reguluje ciśnienie krwi
- poprawia pracę nerek
- przyspiesza gojenie się ran takich jak odmrożenia i oparzenia
- działa uspakajająco, pomaga w stanach lęku, bezsenności, nerwicy i niepokoju
- łagodzi kaszel
- posiada właściwości przeciwzapalne i antybiotyczne
- polecany w trakcie przeziębień, grypy, zapalenia płuc, po kuracjach antybiotykowych i sterydowych
- wzmacnia odporność i odtruwa (polecany dla osób pracujących w szkodliwych warunkach)
- jest stosowany jako naturalny środek przeciwnowotworowy
- pomocny w leczeniu astmy, kamicy nerkowej reumatyzmu
- miód spadziowy posiada więcej węglowodanów niż cukier i jednocześnie mniej kalorii, dlatego doskonale nadaje się na alternatywę przy słodzeniu napojów
Miód spadziowy ulega krystalizacji całkowitej lub częściowej. Mogą pojawić się pojedyncze grudki lub może ulec krystalizacji całkowitej z delikatną, powierzchniową warstwą płynną Jest to naturalny proces i nie wpływa on na działanie miodu.
Sposób użycia
Zastosowanie miodu spadziowego:
- do herbaty i kawy zamiast cukru
- jako dodatek do mięs
- do owsianek, jogurtów czy jaglanek
- do kanapek, naleśników
- sałatek, surówek
- dipów, dressingów, sosów na zimno
Przechowywanie
W zacienionym miejscu, z dala od promieni słonecznych, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Można przechowywać w lodówce.
Uwaga
Nie stosować u dzieci poniżej 1 roku życia.
Opakowanie
380 g