Brak produktów w koszyku.
Miód Wrzosowy 400g
Miód wrzosowy to " król wśród miodów". Pochodzi z ekologicznej pasieki a proces jego pozyskiwanie jest bardzo trudny i pracochłonny. Kolorem, smakiem i zapachem odbiega od klasycznych miodów.
Kolor: od jaśniejszego – bursztynowego, po kolor ciemniejszy – herbaciany
Smak: łagodny i dość przyjemny – również nieco gorzkawy. Posiada ziołowy posmak.
Zapach: wrzosowy, intensywny, naturalnie piękny. Odpowiada za to ponad sto dwadzieścia substancji aromatycznych i olejków eterycznych, które zawarte są w nektarze.
Kolor i smak mogą być różne w zależności od partii nektaru z jakiego pochodzi w danym sezonie.
Ze względu na dużą zawartość pektyn i substancji koloidowych w składzie miodu również jego konsystencja jest bardzo charakterystyczna - przybiera ona formę galaretowatej „papki”.
Właściwości miodu wrzosowego:
- antyseptyczne, bakteriobójcze i moczopędne
- polecany przy stanach obniżonej odporności oraz w trakcie okresów zwiększonej zachorowalności np. na grypę
- pomocny przy przeziębieniach
- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego dzięki zawartości witamin z grupy B
- poprawia kondycję psychiczną oraz odporność na stres, zapobiega wahaniom nastroju i stanom depresyjnym
- witaminy z grupy B zawarte w miodzie wrzosowym biorą udział w procesie metabolizmu glukozy, zamiany na energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mięśni i dostarczają ją bezpośrednio do mózgu
- polecany przy schorzeniach serca, układu pokarmowego oraz oczu
- zalecany jest przy chorobach nerek
- łagodzi biegunki, zaparcia, ból brzucha, nudności i zgagę
- wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne dzięki zawartości inhibiny, która jest wskazana przy infekcjach
- zawiera dużą ilość hormonu wzrostu i aż 47 biopierwiastków, które są w łatwo przyswajalnej przez organizm
Sposób użycia
Zastosowanie miodu wrzosowego w kuchni:
- do herbaty i kawy zamiast cukru
- jako dodatek do mięs
- do owsianek, jogurtów czy jaglanek
Najczęściej w przypadkach chorób serca i naczyń przyjmuje się 1-2 łyżki stołowe miodu 3 razy dziennie, po rozpuszczeniu w 1/2 szklanki ciepłej wody. Zakładając, że 1 łyżka miodu waży średnio 20 g, odpowiada to 60-120 g dziennie. Najlepiej jest przyjmować miód na godzinę przed lub godzinę po posiłku. Czas trwania leczenia wynosi przeciętnie 6 tygodni.
Zastosowanie miodu wrzosowego w kosmetyce:
- dzięki silnym właściwością wygładzającym można go dodać do kremów, balsamów i maseczek
- w starożytności stanowił obowiązkowy dodatek do kąpieli
- jego działanie przeciwbakteryjne wykorzystywane są głównie w kosmetykach przeciwtrądzikowych
Przechowywanie
W zacienionym miejscu, z dala od promieni słonecznych, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Można przechowywać w lodówce.
Uwaga
Nie stosować u dzieci poniżej 1 roku życia.
Opakowanie
400 g