Miód Wrzosowy 400g

48,00 zł Brutto

Miód wrzosowy szczególnie jest polecany w trakcie okresów zwiększonej zachorowalności oraz przeziębień.

Miód Wrzosowy 400g

Miód Wrzosowy 400g

Miód wrzosowy szczególnie jest polecany w trakcie okresów zwiększonej zachorowalności oraz przeziębień.

Zapytaj o produkt

Zostaw swój numer. Oddzwonimy do Ciebie i pomożemy w wyborze produktu.

Akceptuję zasady polityki prywatności  

Miód Wrzosowy 400g

Miód Wrzosowy 400g

Miód wrzosowy szczególnie jest polecany w trakcie okresów zwiększonej zachorowalności oraz przeziębień.

Akceptuję zasady polityki prywatności  

 

Polityka prywatności

 

Koszty dostawy

 

Zasady zwrotu

stan magazynu:

Miód wrzosowy to " król wśród miodów". Pochodzi z ekologicznej pasieki a proces jego pozyskiwanie jest bardzo trudny i pracochłonny. Kolorem, smakiem i zapachem odbiega od klasycznych miodów.

Kolor: od jaśniejszego – bursztynowego, po kolor ciemniejszy – herbaciany

Smak: łagodny i dość przyjemny – również nieco gorzkawy. Posiada ziołowy posmak. 

Zapach: wrzosowy, intensywny, naturalnie piękny. Odpowiada za to ponad sto dwadzieścia substancji aromatycznych i olejków eterycznych, które zawarte są w nektarze.

Kolor i smak mogą być różne w zależności od partii nektaru z jakiego pochodzi w danym sezonie.

Ze względu na dużą zawartość pektyn i substancji koloidowych w składzie miodu również jego konsystencja jest bardzo charakterystyczna - przybiera ona formę galaretowatej „papki”.

Właściwości miodu wrzosowego:

- antyseptyczne, bakteriobójcze i moczopędne

- polecany przy stanach obniżonej odporności oraz w trakcie okresów zwiększonej zachorowalności np. na grypę

- pomocny przy przeziębieniach

- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego dzięki zawartości witamin z grupy B

- poprawia kondycję psychiczną oraz odporność na stres, zapobiega wahaniom nastroju i stanom depresyjnym

- witaminy z grupy B zawarte w miodzie wrzosowym biorą udział w procesie metabolizmu glukozy, zamiany na energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mięśni i dostarczają ją bezpośrednio do mózgu

- polecany przy schorzeniach serca, układu pokarmowego oraz oczu

- zalecany jest przy chorobach nerek

- łagodzi biegunki, zaparcia, ból brzucha, nudności i zgagę

- wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne dzięki zawartości inhibiny, która jest wskazana przy infekcjach

- zawiera dużą ilość hormonu wzrostu i aż 47 biopierwiastków, które są w łatwo przyswajalnej przez organizm

Sposób użycia

Zastosowanie miodu wrzosowego w kuchni:

- do herbaty i kawy zamiast cukru

- jako dodatek do mięs

- do owsianek, jogurtów czy jaglanek

Najczęściej w przypadkach chorób serca i naczyń przyjmuje się 1-2 łyżki stołowe miodu 3 razy dziennie, po rozpuszczeniu w 1/2 szklanki ciepłej wody. Zakładając, że 1 łyżka miodu waży średnio 20 g, odpowiada to 60-120 g dziennie. Najlepiej jest przyjmować miód na godzinę przed lub godzinę po posiłku. Czas trwania leczenia wynosi przeciętnie 6 tygodni.

Zastosowanie miodu wrzosowego w kosmetyce:

- dzięki silnym właściwością wygładzającym można go dodać do kremów, balsamów i maseczek

- w starożytności stanowił obowiązkowy dodatek do kąpieli

- jego działanie przeciwbakteryjne wykorzystywane są głównie w kosmetykach przeciwtrądzikowych

Przechowywanie

W zacienionym miejscu, z dala od promieni słonecznych, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Można przechowywać w lodówce.

Uwaga

Nie stosować u dzieci poniżej 1 roku życia.

Opakowanie

400 g

Zobacz także