Brak produktów w koszyku.
Miód Gryczany 400g
Miód gryczany o silnym zapachu kwiatu gryki, pochodzący z ekologicznej pasieki. Uznawany jest za jeden z najzdrowszych miodów. Szybko się krystalizuje odrobinę zmniejszając swoją objętość. Po krystalizacji przyjmuje postać stałą.
Kolor: w stanie płynnym ma kolor ciemno-herbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu brązowy
Smak: ostry, lekko piekący
Zapach: kwiatu gryki
Kolor, smak i zapach mogą być różne w zależności od partii nektaru z jakiego pochodzi w danym sezonie.
Zastosowanie i właściwości miodu gryczanego:
- schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnienia
- w stanach wyczerpania dzięki zawartości magnezu
- pomocny w leczeniu jaskry
- zalecany przy złamaniach dzięki swoim właściwością sprzyjającym odbudowaniu komórek kostnych
- polecany przy niedokrwistości i niedobrze żelaza oraz witamin
- wzmacnia naczynia krwionośne
- posiada właściwości antybiotyczne
- przeciwdziała infekcjom
Sposób użycia
Zastosowanie miodu gryczanego:
- do kanapek
- składnik domowych syropów
- do sałatek, marynat i dipów
- jako słodzik do koktajli, lemoniad lub letniej herbaty
Najczęściej w przypadkach chorób serca i naczyń przyjmuje się 1-2 łyżki stołowe miodu 3 razy dziennie, po rozpuszczeniu w 1/2 szklanki ciepłej wody. Zakładając, że 1 łyżka miodu waży średnio 20 g, odpowiada to 60-120 g dziennie. Najlepiej jest przyjmować miód na godzinę przed lub godzinę po posiłku. Czas trwania leczenia wynosi przeciętnie 6 tygodni.
Przechowywanie
W zacienionym miejscu, z dala od promieni słonecznych, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Można przechowywać w lodówce.
Uwaga
Nie stosować u dzieci poniżej 1 roku życia.
Opakowanie
400 g