Co na wzmocnienie odporności? Mikstura z imbiru, kurkumy, miodu i cytryny:)
Kiedy pojawia się katar, zatkany nos, infekcja górnych dróg oddechowych, uczucie osłabienia - sięgnij po domowy sposób wzmocnienia swojej odporności. Imbir, kurkuma, miód i cytryna tworzą świetną prozdrowotną mieszankę wobec której wirusy i bakterie stają się bezbronne. Z tych składników można przygotować leczniczy syrop, który pomoże wzmocnić się w okresie przeziębień i grypy.
Kurkuma uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie – zawiera witaminy i antyoksydanty.
Działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność. Można ją stosować przy infekcjach zatok oraz uciążliwych bólach głowy.
Imbir jest naturalnym środkiem przeciwwirusowym i antybakteryjnym. Pomaga nie tylko przy przeziębieniu. Działa również odkażająco na układ pokarmowy.
Imbir świetnie rozgrzewa, udrażnia zatkany nos, a nawet zmniejsza gorączkę.
Niepozorna cytryna to świetny lek na kaszel, katar, ból gardła. Dzięki dawce witaminy C wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Do przygotowania mikstury potrzebujemy: jednej cytryny, kawałka świeżego imbiru (około 6cm), dwóch łyżeczek kurkumy w proszku (lub kawałka świeżego korzenia wielkości 6cm),łyżka miodu, szczypta czarnego pieprzu lub pieprzu cayenne.
Przygotowanie jest proste – wszystkie składniki należy umieścić w wyciskarce lub zblendować. Napój przelać do kieliszka i wypić.
Jeśli używamy kurkumy w proszku, najpierw wyciskamy sok z cytryny i imbiru, a następnie dodajemy przyprawę, miód i dokładnie mieszamy.
Do napoju należy dodać szczyptę pieprzu – dzięki zawartej w nim piperynie dobroczynne składniki z kurkumy będą mogły być przyswojone przez organizm.
Jeśli zależy nam na wzmocnieniu odporności, powinniśmy pić codziennie powyższy syrop.
Po kilku tygodniach można zauważyć mniejszą podatność na infekcje i cieszyć się lepszym samopoczuciem.
Dla kogo? Prawie dla wszystkich – jedynie nie jest to syrop dla dzieci przed ukończeniem roku (ze względu na miód) oraz dla osób uczulonych na jakikolwiek składnik
Leave a Reply Cancel Reply