

Brak produktów w koszyku.
Naturalny olej z wiesiołka, nierafinowany, w ciemnej, szklanej butelce. Temperatura jego tłoczenia nie przekracza 38°C dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze oraz lekko orzechowy posmak. Olej z wiesiołka to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są one niezbędne do utrzymania naszego organizmu w świetnej formie przez długie lata. Kwas gamma-linolowy zawarty w oleju chroni przed chorobami m.in. miażdżycą i nowotworami. Olej z naszej oferty tłoczony jest zawsze na świeżo a jego data ważności do spożycia wynosi 6 m-cy od daty tłoczenia. Olej z wiesiołka posiada bogaty wachlarz zastosowań i jest pomocny przy wielu schorzeniach:
- w trakcie menopauzy (poprawia samopoczucie)
- przy bólach miesiączkowych oraz przy nieregularnych krwawieniach
- przy reumatoidalnym zapaleniu stawów
- przywraca i pomaga zachować skórze młodość i zdrowy wygląd dzięki zawartości witaminy E
- posiada szczególne właściwości przeciwzmarszczkowe
- jest pomocny w walce z trądzikiem, wypryskami, łuszczycą oraz AZS.
- pomaga utrzymać prawidłową masę ciała po kuracjach odchudzających. Przeciwdziała efektowi jo-jo
- zapobiega wysuszeniu cery
- łagodzi podrażnienia
- ma działanie przeciwzapalne oraz reguluje procesy zapalne w organizmu
- dba o stawy
- pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
Olej z wiesiołka składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA), które należą do grupy kwasów omega-6.
Olej z wiesiołka można wykorzystać w kuchni do:
- kanapek zamiast masła lub margaryny
- sałatek i surówek
- past na kanapki
- zup i dań np. do polania ziemniaków ( tu jednak należy pamiętać o tym aby potrawy nie były gorące. Olej z wiesiołka przy obróbce cieplnej traci swoje właściwości)
W kosmetyce olej z wiesiołka:
- można dodać do kremu lub balsamu używanego w codziennej pielęgnacji
- parę kropli oleju wmasować bezpośrednio we włosy, paznokcie lub skórę i poczekać aż się wchłonie
Przed i po otwarciu przechowywać w lodówce w temp ok 4-10 stopni przez okres nie dłuższy niż 6 m-cy od momentu tłoczenia. Sedymentacja czyli osiadanie osadu na dnie butelki jest naturalnym zjawiskiem. Przed użyciem należy delikatnie wstrząsnąć butelką.