Brak produktów w koszyku.
Olej rydzowy tłoczony na zimno naturalny
Olej rydzowy, tłoczony na zimno, ponieważ jego temperatura tłoczenie nie przekracza 38°C, składa się w 90% z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Połowa tych kwasów to kwasy omega-3 i omega-6. Olej rydzowy jest bogactwem witamin takich jak witamina A, E oraz witamin z grupy B. Aż trudno w to uwierzyć, że stare porzekadło "lepszy rydz niż nic" odnosi się własnie do oleju rydzowego. Nasz olej rydzowy zapakowany w ciemna, szklana butelkę trafia w Państwa ręce prosto z tłoczarni. Dzięki temu zachowuje swoje walory smakowe i zdrowotne jak najdłużej. Olej rydzowy, regularnie stosowany:
- obniża ciśnienie kwi
- obniża poziom złego cholesterolu
- poprawia wzrok
- wzmacnia organizm i podnosi jego odporność
- reguluje poziom cukru we krwi
- chroni przed zawałem serca i udarem
- wspiera pracę wątroby
- spowalnia procesy starzenia się komórek
- poprawia koncentrację i samopoczucie
- poprawia wygląd skóry - polecany jest dla osób z atopowym zapalenie m skóry
- przyspiesza gojenie się ran
Składniki
Olej rydzowy powstaje z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) - znanego także jako lnianka, lennica, judra czy rydz lub rydzyk (dwie ostatnie nazwy nawiązują do brunatnej barwy ziarenek rośliny)
Sposób użycia
Smak oleju rydzowego, tłoczonego na zimo zależy od ziaren lnianki z jakiej był tłoczony. Może być lekko cebulowy lub orzechowy z nuta goryczy. Dlatego idealnie nadaje się do podkreślania smaku potraw takich jak:
- śledzie
- marynaty
- kasze, ziemniaki
- twarogi
- sałatki i surówki
- maczanka do pieczywa
Na oleju z lnianki nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno.
W kosmetyce:
- stosowany na skórę i włosy ma działanie nawilżające
- przyspiesza gojenie się ran
Przechowywanie
Przed i po otwarciu przechowywać w lodówce w temp ok 4-10 stopni przez okres nie dłuższy niż 6 m-cy od momentu tłoczenia.
Uwaga
Olej rydzowy nie ma przeciwwskazań do stosowania. Jednak zalecane jest aby osoby przyjmujące leki na dłużej skonsultowały się z lekarzem.
Wartości odżywcze
Kwasy omega-3 i omega-6
Witaminy A, E oraz witaminy z grupy B