Brak produktów w koszyku.
Pyłek kwiatowy 500g
Pyłek pszczeli pochodzący z ekologicznej pasieki to bogactwo składników odżywczych takich jak proteiny (białka), węglowodany i lipidy. Pyłek pszczeli to skarbnica witamin (A, B, E, P) - dlatego jest często stosowany jako uzupełnienie w diecie oraz jako odżywka, która wyrównuje poziom witamin i minerałów. Pyłek pszczeli ma w swoim składzie również kwas pantotenowy, biotynę oraz sole mineralne. W pyłku jest 20 razy więcej witaminy A niż w marchwi, a witamin z grupy B dwukrotnie więcej, niż w mięsie czy wątrobie.
Właściwości pyłku kwiatowego:
- uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów
- wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami, grypą i katarem
- poprawia metabolizm
- niweluje zmęczenie fizyczne i psychiczne oraz apatię. Wpływa na wzrost sił witalnych, poprawia koncentrację
- obniża poziom cukru we krwi
- reguluje prace narządów wewnętrznych
- dzięki pyłkowi wzrasta poziom czerwonych krwinek, hemoglobiny i żelaza we krwi
- wpływa na poprawę apetytu
- hamuje zmiany miażdżycowe i poprawia krążenie mózgowe (szczególnie polecany osobom starszym)
- pomaga regulować ciśnienie krwi
- zapobiega zawałom, chroni serce
- chroni przed nowotworami
- pyłek wykazuje właściwości detoksykacyjne czyli oczyszczające organizm z zalegających toksyn a jednocześnie ochronnie i odbudowująco wpływających na wątrobę
- spożywanie pyłku kwiatowego przez mężczyzn po 40 r. życia minimalizuje ryzyko wystąpienia prostaty
Pyłek kwiatowy polecany jest osobą :
- starszym
- wyczerpanym pracą fizyczną i psychiczną
- aktywnym sportowcom (już ok. 40 g pyłku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na białko)
- młodzieży i dzieciom w okresie intensywnego wzrostu
- osobom po intensywnym leczeniu np. nowotworów (szybsza rekonwalescencja)
Sposób użycia
30-40 g suchego pyłku (obnóży) dziennie (2-3 płaskie łyżki stołowe, 1-1,2 na czczo (30 min. do 2 godzin przed posiłkiem) i 1-1,5 przed snem). Wsypać pyłek do szklanki letniej wody i odstawić. Dla smaku można dodać miodu. Pyłek kwiatowy można dodać również do mleka, serka lub soku owocowego.
Zwiększenie dawki - zalecane dla rekonwalescentów, szczególnie po kuracji antybiotykowej i dla starszych osób, lub wycieńczonych - do 4 łyżek dziennie.
Kuracje pyłkową stosuje się najczęściej 2 razy do roku (na jesieni - aby „dożywić” organizm w niezbędne składniki i na wiosnę - gdy kończą się rezerwy). Czas trwania takiej kuracji to ok. 2-3 miesiące, później 2-3 przerwy i ponownie 2-3 m-ce.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu. Chronić przed światłem. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Uwaga
Pyłek kwiatowy nie powinien być spożywany przez osoby uczulone na ten produkt. Jeśli nie wiesz, czy twój organizm toleruje pyłek kwiatowy, zacznij od niewielkich ilości i stopniowo zwiększaj dawkę.
Nie stosować u dzieci poniżej 1 roku życia.
Opakowanie
500 g