Brak produktów w koszyku.
Miód Lipowy 400g
Miód lipowy pochodzący z ekologicznej pasieki zawiera olejki eteryczne, saponiny, kwas askorbinowy i inne składniki o działaniu napotnym, przeciwgorączkowym, wykrztuśnym i uspakajającym. Miód ten wykazuje dużą aktywność antybiotyczną. Ten pochodzący z późnego lata, może mieć domieszkę spadzi. Jest wówczas bardzo aromatyczny oraz bogaty w składniki, które zabezpieczą nasz organizm przez nadchodząca jesienią. Miód jest w postaci skrystalizowanej.
Kolor: od żółtawy, jasnozielony po bursztynowy
Smak: ostry, gorzkawy
Zapach: kwiatów lipy
Kolor, smak i zapach mogą być różne w zależności od partii nektaru z jakiego pochodzi w danym sezonie.
Zastosowanie i właściwości miodu lipowego:
- w przeziębieniach, kaszlu, grypie, zapaleniu oskrzeli
- w stresie, bezsenności i niepokoju
- obniża ciśnienie krwi
- działa antyseptycznie i uspakajająco
- niszczy drobnoustroje na błonach śluzowych dróg oddechowych, zwłaszcza nosa i gardła dzięki zawartości olejków eterycznych
- polecany w stanach osłabienia i przy rekonwalescencji po przebytych chorobach
Sposób użycia
Zastosowanie miodu lipowego:
- do kanapek
- jako składnik "mikstur na odporność" miód dodawany do wody z cytryną
- jako zamiennik cukru w wypiekach i napojach
Najczęściej w przypadkach chorób serca i naczyń przyjmuje się 1-2 łyżki stołowe miodu 3 razy dziennie, po rozpuszczeniu w 1/2 szklanki ciepłej wody. Zakładając, że 1 łyżka miodu waży średnio 20 g, odpowiada to 60-120 g dziennie. Najlepiej jest przyjmować miód na godzinę przed lub godzinę po posiłku. Czas trwania leczenia wynosi przeciętnie 6 tygodni.
Przechowywanie
W zacienionym miejscu, z dala od promieni słonecznych, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Można przechowywać w lodówce.
Uwaga
Nie stosować u dzieci poniżej 1 roku życia.
Opakowanie
400 g